חדשות ואירועים

יום הולדת. תערוכה חדשה במוזיאון ישראל בעיצוב לילך שטיאט


לילך שטיאט, מרצה ותיקה בפקולטה לעיצוב, פעילה ומצליחה מאד בסצנת העיצוב בארץ ובעולם ומוזמנת לעיתים קרובות לכנסים והרצאות בחו"ל. בנוסף עיצבה לילך כמה תערוכות חשובות במוזיאון ישראל, אחת מהן נפתחה ממש לאחרונה.

באיזה תחום את מרצה כאן במכון וכמה שנים את מלמדת?
"אני מלמדת מאז שנת 2002 שזה המון המון זמן... ומרצה בפקולטה לעיצוב. במחלקה לעיצוב פנים אני מלמדת קורסי 'סטודיו' הכוללים קורס מסלול 'אובייקט חלל' והנחיה של שנה ד'. כמו כן מלמדת קורס 'יצוג' ככלי חשיבה ועיצוב.
בתואר השני – עיצוב משולב- אני מרצה במעבדת המחקר הראשונה העוסקת השנה בעיצוב ספקולטיבי ולימדתי במעבדת עירוניות חדשה"


חלל תערוכת יום ההולדת מייצר שיטוט מחוץ ובתוך קופסאות מתנה עצומות

עיצבת שתי תערוכות חשובות למוזיאון ישראל
"נכון, העבודה עם מוזיאון ישראל כבר כמה שנים טובות מהנה ביותר. אני מעצבת חללי תערוכות שם ובמקומות נוספים.
בשנה שעברה הייתה תערוכה גדולה ומעניינת של לבוש, שהציגה לראשונה אוסף אדיר של פרטים נדירים של המוזיאון.

השנה נתבקשתי לעצב את תערוכת 'יום הולדת' באוצרות של אורנה גרנות, שמוצגת כעת באגף הנוער כחלק מאירועי חגיגות חמישים שנה למוזיאון. התערוכה מציגה דרך עבודות אומנות ומיצג החלל, שאלות ומחשבות על האירוע המרגש והמורכב של יום הולדת. היא פונה במקביל לקהל ילדים ומבוגרים ובוחנת היבטים של האירוע כרגע רגשי מכונן, כאירוע החושף את המורכבות של זמן, או את ההיבטים השונים המתלווים למושג יום הולדת. העיצוב של החלל מציג עבודות בתוך 'קופסאות / מיכלים' גדולים. לעיתים אנו מתבוננים בהם מבחוץ ולעיתים נכנסים לתוך הקופסא. פיתחנו סוג של 'נייר אריזה' העוטף אותם ומואר מבפנים. הם הופכים למתנות מוארות גדולות ומייצרים חלל בו קני -המידה משתנה. בתערוכה מוצגות גם שתי עבודות אומנות אינטראקטיביות חדשות שלי בשיתוף עם בן זוגי איתן ויתקון".


תערוכת הלבוש במוזיאון ישראל, עיצוב מרחב עם שקיפות, בעזרת קירות שנבנו מטקסטיל

לפני מספר ימים נפתחה תערוכה נהדרת 'דפוסים משתנים' של שלושה מעצבים גרפיים משמעותיים בישראל: פרנצ'סקה ברוך, משה שפיצר והנרי פרידלנדר. שלושתם עבדו בגרמניה ועלו לארץ עם מלחמת העולם הראשונה. הם עיצבו בין היתר את סמל העיר ירושלים, את הגופן 'הדסה' וספרי הוצאת תרשיש. התערוכה מציגה את תהליכי החשיבה שלהם כמעצבים וזו הזדמנות אדירה לחוות מקרוב סקיצות של עולם חזותי בו אנו חיים. העבודה נעשתה במקביל לאוצרות של עדה ורדי, ותוכננה כחלל עבודה משותף לשלושת המעצבים כאשר כל מעצב תחום בחלל המותאם לאופי וסוג עבודתו". בסטודיו פיתחנו סדרה של רהיטים יחידניים (24) לכל אחד מנושאי העבודות.

למעשה ממש גדלתי באגף הנוער של המוזיאון. כל הילדות שלי, כל השנים לפחות פעמיים בשבוע העברתי את זמני בשוטטות במוזאון בדרכי לחוגים או מחוגים הביתה... עד היום מוזאון ישראל הוא אחד המוזאונים האהובים עלי בעולם".


מבט לתערוכת 'דפוסים משתנים' עיצוב טיפוגרפי ישראלי | צילום:אלי פוזנר

את מרצה מאד מבוקשת בכנסים ואירועים בחו"ל, על איזה נושאים את מרצה?
"בקיץ האחרון הוזמנתי להשתתף כמרצה בסמינר 'מעבדת החדשנות ' של אוניברסיטת NYU בניו יורק בפקולטה לאומנות בבית הספר לאינטראקציה הנקרא ITP
המעבדה עסקה בגיבוש שיטות עיצוב ותכנון עתידניות וחדשניות למוזיאונים ומרחבים עירוניים. הקורס התרחש בפקולטה מדהימה בעלת נגישות נרחבת לטכנולוגיות מתקדמות ולגופים אומנותיים המשלבים טכנולוגיה עם אומנות.
הסטודנטים, ברובם בוגרי הפקולטה עבדו כצוותים ופיתחנו במהלך הסמינר הצעה לתערוכה שעסקה בנושאים של זהות, גזענות וחינוך לסובלנות עבור ילדים. בעקבות קורס זה הוזמנתי להשתתף בכנס בוילנה".

ספרי לנו על הכנס בוילנה ועל מה היתה ההרצאה שלך?
"השתתפתי בכנס חשוב בוילנה בנושא: 'חדשנות עירונית, התערבויות במרחב העירוני ככלי לשינוי'. בתחילת אוקטובר, 2015 אירחה וילנה, בירת לטויה את האירוע השנתי של ה Global Shapers of the World Economic Forum זהו מפגש נדיר של מאות צעירים מכל העולם, יזמים חברתיים ובעלי ארגונים ללא מטרות רווח, עיתונאים, אקטיביסטים חברתיים, ופעילים חברתיים המובילים בתחומם מכל העולם.
מטרת המפגש הוא לייצר דיון עולמי ולחלוק רעיונות לקידום עשייה בתחום היזמות החברתית, לייצר שינויים והצעות להשפעות גלובליות משמעותיות.
בהרצאה מועלות סוגיות עכשוויות בחשיבה מחדש על מרחב וערים עתידיות. מועלות השערות כיצד דרך שימוש ב'התערבויות חברתיות ואומנותיות' במרחב הציבורי ניתן להביא לשינויים חברתיים והשפעות מרחיקות לכת. ההרצאה לוותה בסדנא שהעברתי בנושא: ערים חכמות/ אזרחים חכמים. במהלך הסדנא הועלו הצעות לפעולות מיידיות אותן ניתן לנקוט על מנת להביא לשינוי חברתי".


מבט לתערוכת 'דפוסים משתנים' עיצוב טיפוגרפי ישראלי | צילום:אלי פוזנר

איזה פרויקט שעשית במהלך השנים ריגש אותך במיוחד?
"זו שאלה קשה, בכל פרויקט יש הרבה התרגשות ואהבה. לצד הפרקטיקה בעיצוב אני עושה עבודות משלבות טכנולוגיה ואומנות עם מרחב. אלו עבודות אומנות החוקרות טכנולוגיות חדשות וחיבור בין דיסיפלינות עמוסות בהתרגשות. זו הזדמנות לעבוד עם עמיתים מתחומים שונים (מהנדסים, כותבי קודים, אנשי תקשורת וכד')
כל עבודה בודקת איך דרך שימוש במרחב וטכנולוגיה אפשר לייצר חוויה רגשית יחידנית אנושית. פרויקטים שעשיתי היו טקסילינק עם אלון שטיאט (אחי המוכשר), עיר אוהלים לבנה בעקבות המחאה החברתית, עבודות של פיתוח מרחבים וירטואליים בטכנולוגיות משחק, פרויקט מחקר ארוך עם בית הנסן בירושלים שמשלב טכנולוגיות AR עם קראפט ומוצג שם היום ועוד…"

מה התכניות שלך לעתיד?
"עיצוב זה תחום נפלא שמאפשר ללמוד בכל עשייה. כמובן שאמשיך ליצור עוד עבודות ניו מדיה במרחב הציבורי ועיצוב חוויות אינטראקטיביות עבור מוזיאונים ומרחבים אורבניים. יש הרבה שיתופי פעולה מאוד מעניינים עם גופי מחקר בארץ ובעולם המציעים קרקע פורייה לעבודות חדשניות ושילוב בין תחומי עיצוב טכנולוגיה מדע וכד'. במקביל, במסגרת ההוראה והאקדמיה אני ממשיכה מחקר בנושאים אלו ומקווה להגיע בקרוב ללימודי המשך".