חדשות ואירועים

"ילדות בשואה – כוכבים בלי שמים"

סטודנטים מהמחלקה לעיצוב תקשורת חזותית ב-HIT מכון טכנולוגי חולון
יצרו סרטונים מרגשים על ילדים בשואה שיוצגו בתערוכה החדשה ביד ושם

התערוכה נפתחה ביום ראשון 12.4.2015 בביתן לתערוכות ביד ושם

בשנים האחרונות סטודנטים מהמחלקה לעיצוב תקשורת חזותית מהפקולטה לעיצוב ב-,HIT יצרו בשיתוף עם בית הספר הבין-לאומי להוראת השואה ביד ושם סרטונים העוסקים בסיפורים על פריטים אישיים מתקופת השואה, שמסייעים לעבודה החינוכית של יד ושם. השנה נערך שיתוף הפעולה עם אגף המוזיאונים בהובלת יהודית ענבר שאצרה את תערוכה מרגשת העוסקת בילדים בתקופת השואה.
 
 

ב 12.4.2015 נפתחה בביתן לתערוכות ביד ושם תערוכה חדשה שתעסוק בעולם הילד בשואה "ילדות בשואה – כוכבים בלי שמים". התערוכה מנסה לתת ביטוי לקורותיהם של מיליון וחצי הילדים שנרצחו בשואה, באמצעות הצגת סיפורים שנותרו מאותם ילדים, או מסיפוריהם של הילדים המעטים שניצלו.
 
בטקס פתיחת התערוכה נשאו דברים הסופר אהרון אפלפלד, יו"ר יד ושם אבנר שלו ומנהלת אגף המוזיאונים ביד ושם ואוצרת התערוכה יהודית ענבר.
לחומרים המקוריים, שמוצגים בתערוכה נוספו יצירות באנימציה של סטודנטים מהמחלקה לעיצוב תקשורת חזותית שמציגים סיפורים רבים בתערוכה להם לא היה ביטוי ויזואלי. בתערוכה גם יצירות בזכוכית ובאנימציה של סטודנטים מהמחלקה לעיצוב קרמי וזכוכית של האקדמיה "בצלאל".

אוצרת התערוכה ומנהלת אגף המוזיאונים ביד ושם יהודית ענבר: "בשואה נקטעה ילדותם של הילדים ובמקרים רבים הם דאגו לפרנסת המשפחה ועודדו את הוריהם במאבק הנואש להישרדות. עם זאת הם נותרו ילדים, כשרק התאפשר הם שיחקו, צחקו ויצרו וביטאו את הפחדים והתקוות שלהם. הציורים, היומנים, השירים, המוזיקה, המכתבים והצעצועים מציעים מבט מרגש ומרתק על ילדות בצל השואה. כוח החיים, החיוניות, היצירתיות, הדמיון, התובנות האנושיות לגבי הקשר עם האחר, כוח ההישרדות והאופטימיות על אף המצב – מעידים על היכולות הטמונות בילדים".

דנה בן דוד, מנחת קורס מדיה במחלקה לתקשורת חזותית, HIT: "פרויקט זה נולד לפני 3 שנים ומאז עוסקים בעשייה מדי שנה סטודנטים יצירתיים ומוכשרים, אשר שמחים לתרום מכישרונם למטרה חשובה זו. הדרך היצירתית והשונה מאפשרת לנו להביא את הסיפורים לליבם של המבוגרים והנוער המבקרים ביד ושם, בצורה חווייתית ומהנה שמדברת אליהם באופן מיוחד ומסייעת להם להתחבר לנושא חשוב זה".
 
 
פירוט אודות הסרטונים:

קובי חסון ואיתי הרשקוביץ
הסרטון עוסק בעדותו של דב קולקה שהוחזק במחנה המשפחות באושוויץ-בירקנאו, ובפרידה שלו מאמו בזמן המלחמה. בסרטון שזורים רגעים מהמלחמה בסצנה יומיומית "מושלמת" של הכנת ארוחת ערב באותו מחנה, המסתיימת בפרידה הבלתי נמנעת.
 
 

 
חן קריב
מחנה ג'אדו- סירטון בהשראת עדויות של ניצולים ממחנה ג'אדו במדבריות לוב, המציג את חוויותיה של ילדה שנלקחה ממנה הילדות, הנאלצת להתמודד עם אורח חיים בלתי אפשרי כמעט.
 
 
 
 
 

 
עדי קלדרון
הסרטון מתאר את סיפורה של קטלין וינברגר, אשר הייתה מאושפזת בבית החולים באושוויץ בזמן המלחמה. קטלין, בסיפורה, מתארת את יום הולדתה ה-15 בזמן אשפוזה בביה״ח, בו קיבלה במתנה שלוש קוביות סוכר, שהיו בשבילה המתנה הכי יפה שיכלה לבקש.
 

קרן אור דולב
הסרטון עוסק בסיפורה של מלכה "מרישה" רוזנטל, ומבוסס על עדותה, בה היא מספרת כיצד הצליחה להינצל בזמן השואה. הסרטון עצמו עוסק במושג "חופש", שהכמיהה אליו והפחד ממנו היו שזורים יחדיו.
 

 
דפי ברזילי
בזמן השואה מריון חיה במסתור אצל משפחה אוהבת בעיירה קטנה בהולנד שטיפלה בה במסירות רבה כאילו היתה הבת שלה.
 
 
הסרטון מתאר את המטמורפוזה של מריון במהלך תקופת המלחמה, כיצד היא מאמצת לעצמה את אורח החיים הנוצרי של המשפחה המאמצת ושוכחת את עברה היהודי. כאשר המלחמה מסתיימת, עולמה של מריון מתהפך שוב והיא נאלצת לשוב לחייה הקודמים אותם כבר שכחה.
 

 
אסף זינגר
סרטון אנימציה ע"פ סיפורו של דוד זלץ. סיפור הבריחה וההישרדות האמיץ של הילד דוד זלץ מהשואה פוגש אינטרפרטציה מיוחדת המקשרת אותו אל סיפורי ילדים שכולנו גדלנו עליהם, החל מסיפורי היער והבקתה דרך האנשת חיות, אך עם טוויסט מעט אפל, הממחיש את זיכרונותיו של דוד.
 
 

נטלי ברבלט
הסרטון עוסק בזיכרון ילדות של קיה פינקלר. סיפורה של קיה מרגש במיוחד ולכן נבחר כהשראה. למרות שהזיכרון הוא מזמן השואה, הדגש על כך שהסיפור רלוונטי גם לימינו. הדילמה לפניה קיה עמדה אקטואלית בכל הימים.
 
 

נועם לוקר
אווה וורה זילברשטיין- סרט האנימציה מספר על זוג אחיות, אווה וורה זילברשטיין, במקור ילידות ברטיסלבה, אשר התחבאו יחד בתקופת השואה עד אשר נתפסו והופרדו לעולם.
 
אווה, האחות הגדולה, ניצלה ואחותה הקטנה ורה, נשלחה אל מותה. טכניקת קאט אאוט בהשראת איוריה של ורה אשר נשמרו אצל אביה ובמהלך השנים נתרמו ל״יד ושם״. הסרט מבוסס על עדותה של אווה (זילברשטיין) גרינסטון.
 

 
שיר רצאבי
הסרטון מבוסס על עדותה של מרתה גורן. מרתה הוברחה מהגטו ע״י אמה בהיותה כבת שמונה. היא הוסתרה אצל משפחה פולנייה בוורשה עם ניירות אריים ושם בדוי עד תום המלחמה.
 
 
 
 
הסרטון מתמקד בקטע מתוך סיפורה של מרתה בו היא מספרת על ההוראות שקיבלה מאמה אשר לפיהן עליה לפעול כדי לא לעורר חשד. ההוראות הפכו את כל האירוע לטכני וקר ולכן בחרה שיר להשתמש בקו דק ועדין באיורים על מנת לרכך את הסיפור.
 

 
הלה גדה
סיפור בר המצווה של אליהו רזיאל- זהו סיפורו של הילד אליהו, שביום בר המצווה שלו נותר לבדו במחבוא אפל. בזכות רצון, דמיון וחלום של ילד - ערך לעצמו חגיגה גדולה, ביחד עם בני משפחתו, שכבר לא היו שם איתו באמת.
 
 
 

 
דפנה ברזילי
בזמן השואה מריון חיה במסתור אצל משפחה אוהבת בעיירה קטנה בהולנד שטיפלה בה במסירות רבה כאילו היתה בתה שלה.
 
 
הסרטון מתאר את המטמורפוזה של מריון במהלך תקופת המלחמה, כיצד היא מאמצת לעצמה את אורח החיים הנוצרי של המשפחה המאמצת ושוכחת את עברה היהודי. כאשר המלחמה מסתיימת, עולמה של מריון מתהפך שוב והיא נאלצת לשוב לחייה הקודמים אותם כבר שכחה.
 

 
רם קלף
זהו סיפורה המדהים של מלכה מרישה רוזנטל, אשר הוסתרה בחבית למשך שנה ושמונה חודשים, לאחר שאמה נרצחה בידי הנאצים ואביה הצטרף לפרטיזנים.
 
 
 
 
הסרטון אותו יצרתי, מציג את נקודת מבטה של מרישה מבעד לחריצי החבית ואת ההזיות והזיכרונות אשר חוותה במשך אותה תקופה. למרות הבדידות, הפחד ואיבוד תחושת הזמן, הצליחה מרישה להישאר נחושה בדעתה להישאר בחיים ולשרוד את המלחמה.
 
 

 
אבישי לפיד
הסרט מתאר את הילדות שהייתה עבור ילדים לפני השואה. בכדי להראות שגם ילדי השואה גדלו כמו ילדים רגילים עם חלומות ורצונות.
 
 
 
האנשים שליוו את הילדים בילדותם נספו בשואה ומה שנשאר לילדים (ששרדו וגדלו) מהם אלו אותם הזיכרונות. הסרט מבוסס על סיפור אמיתי שסיפר אלברט איינשטיין לדוד בן גוריון כאשר סרב לבקשה להיות נשיא של מדינת ישראל. טענתו הייתה- כל המורים והאנשים שחינכו אותי ניספו בשואה, מי אני שאהיה נשיא מדינת ישראל? הסיפור מספר את בריחתו לקרקס, מציאתו ע״י הרב שלו והשבתו לחיק משפחתו.