מה הקשר בין אלימות בבית הספר, מדיטציה, סוכרת ופיזיותרפיה?

כל הפרויקטים הללו הוצגו במסגרת קורס "ניהול פרויקטים ביזמות וחדשנות" סביב נושא המחשוב הלביש, במסגרת התואר השני בעיצוב משולב

מתוך פרויקט SPOTS

תחום הסנסורים/חיישנים, מאוד התפתח בעולם בשנים האחרונות, חל תהליך מיזעור והמחירים ירדו. בעקבות זאת ניתן כיום לשלב בכל חפץ, מכשיר חשמלי, פריטי לבוש, פריטי אפנה וכ"ו סנסורים שיכולים להעביר לנו מידע על התנהגות, בריאות, תקלות ודרכים לשפר את איכות חיינו.

הנתונים המספריים מדברים על אחוזי גדילה עצומים לתחום המחשוב הלביש וגם הרווחים בהתאם. זאת הסיבה שכל השחקנים בשוק רוצים להיות חלק מהמשחק. הצפי שב -2018 יהיו כשלושה מיליון פרטי מחשוב לביש בעולם והרווחים יגיעו לכ -20 ביליון דולר.

בגלל צניחת מחירי הסנסורים ניתן כיום למצוא מאות פריטים שנמצאים תחת קטגוריית מחשוב לביש: משקפיים חכמים, שעונים, צמידי כושר, תכשיטים, חולצות ולבוש שמשלב סנסורים שונים וכ"ו. רוב המוצרים האלו אינם מתוכננים ומעוצבים היטב ולכן משך השימוש (User Engagement) בהם קצר ורוב המשתמשים יזנחו מכשירים אלו לאחר כ 3 חודשי שימוש.

בשנה זו - 2015 חל מהפך וחברות החלו להשקיע מאמצים רבים בעיצוב, מיתוג ואיפיון פריטים אלו בכדי להוציא אותם מההקשר הטכנולוגי. השאיפה היא להפוך אותם לפרטי אפנה שישתלבו בחיינו בצורה נוחה ונעימה לשימוש.

אלי יעקבזון, מעצב תעשייתי בוגר תואר שני בדומוס אקדמי במילנו ומרצה בתואר השני בעיצוב משולב, עבד באיטליה כשבע שנים ומאז חזרתו לארץ עוסק בעיקר בתחום הטכנולוגי מול סטרטאפים, חברות ויזמים. אלי מעצב ובעל משרד שעוסק ביעוץ ועיצוב, מומחה בפיתוח מוצרים טכנולוגים בתחום המחשוב הלביש וה- IOT - internet of things. אלי יעקבזון עוסק ומאמין בגישה זו כבר שנים רבות והעביר קורס מרתק בנושא לתלמידי תואר שני בעיצוב משולב, נושא הקורס הוא "ניהול פרויקטים ביזמות וחדשנות". זו שנה השנייה שהוא מתקיים סביב נושא "המחשוב הלביש".

הפרויקטים שהוגשו במסגרת הקורס :

FULLSTEP
עוסק בהליכה מודעת, תירגול מודעות עצמי, לקוח מפילוסופיות המדיטציה שמקורן במזרח. נפוץ בשנים האחרונות בעולם המערבי ומתורגל ברחבי העולם במוסדות חינוך, צבא ארה"ב ועוד.

FULLSTEP

הפרויקט מציג רפידה חכמה שממוקמת בתוך הנעל, הרפידה מתקשרת לאפליקציה ועוזרת לנו לתרגל בריכוז ויעילות הליכה מודעת. תרגול שלוקח כ 15 שעה. האפליקציה עוזרת לנו להיות מרוכזים בעזרת דימוי של נינג'ה שצועד על ביצים ומטרתו לא לשבור אותן.

PATH
הפרויקט עוסק בבעיית האלימות בבתי הספר. ניטור פעילות ודפוסי התנהגות של תלמידים בסביבת בית הספר. הקבוצה הציגה מערכת הבנויה מסנסור שמוצמד לחולצת התלבושת האחידה ומערכת שיודעת לקבל נתונים על התנהגות התלמידים כיחידים וכקבוצה.

PATH

המערכת יודעת לפענח דפוסי התנהגות שכנראה יובילו לאלימות ולנסות לזהות מיקרים ומיקומים בעייתיים לפני שמתרחש אירוע אלים. הקבוצה התמודדה עם השאלות האתיות באם אנו צריכים לעקוב אחר התלמידים? נושאי פרטיות וצנעת הפרט וכמו כן נושא ה"אח הגדול" המשקיף מלמעלה.

SHOS
הפרויקט עוסק במכשירים רפואיים שנישאים על הגוף כתוצאה ממצבים שדורשים מעקב יום יומי – הסטודנטים הציגו שני מקרים עיקריים של סוכרת, המצריכה מכשיר מעקב אינסולין והתקן שמיעה קוכליארי לבעלי בעיות שמיעה.
המציאות כיום היא שמכשירים אלו מכוערים וגורמים למשתמשים רצון להסתיר אותם, ישנם מקרים שבהם המכשירים מגיעים בגוון עור ובכך מנסים להצניע או להסתיר את המכשיר.

SHOS

הקבוצה הציגה פלטפורמה חברתית שבה ניתן לעצב ולבחור לבד עיצובים וחיפויים למכשירים אלו וע"י כך כל משתמש יוכל להתאים לעצמו את האופי שבו הוא בוחר. ניתן גם לבחור בדוגמאות שעוצבו מראש ע"י מעצבים או משתמשים מהקהילה. המוצר הנבחר נשלח בדואר וכמו כן ישנה אפשרות להוריד מהאתר קובץ תלת מימדי להדפסה עצמית.
הפרויקט מציג גישה של העצמה והתמודדות מזווית אחרת עם אובייקט המוצמד לגוף.

SPOTS
עוסקים בפיזיותרפיה. מתמקדים בפריקת כתף שהיא הפציעה השכיחה ביותר המצריכה תרגול פיזיוטרפי בבית. תרגילי הפיזיותרפיה הם מונוטוניים ומשעממים, עקב כך הרבה מטופלים אינם מבצעים את התרגול בבית ובכך השיפור במצבם איטי וארוך.

הקבוצה הציגה פתרון שבו אנו רוכשים ערכת סנסורים, הסנסורים מוצמדים למקומות המיועדים על הגוף ובעזרת צג שיכול להיות טלוויזיה, סמארטפון או טאבלט אנו מקבלים הכוונה לתרגילי הפיזיותרפיה. הכוונה היא לחבר תרגילים אלו למשחקי מחשב מוכרים ובכך לעודד את המשתמשים לבצע את התרגילים בעקביות ובדיוק מקסימלי.

SPOTS

הכוונה היא להטמיע שיטה חדשה שתקל עם הפיזיותרפיסטים לעודד את המטופלים, לעקוב אחר התקדמותם ואף לאתגר אותם ברמות שונות של קושי - בהתאם לתהליך השיקום.