כובשים את ברלין, בלי אף מילה על מילקי.

בבית הספר לאומנות "Weissensee Kunsthochschule Berlin" יש מחלקות רבות לעיצוב ואומנות אך אין בה מחלקה מוגדרת לעיצוב פנים. ולריה מוניס, כיום סטודנטית שנה ד' במחלקה לעיצוב פנים, לא נרתעה והגיעה ללמוד במוסד סמסטר שלם במסגרת תכנית חילופי הסטודנטים.

אגם הממוקם 5 דקות מהבית ספר, דרך טובה להירגע.

"מדובר באקדמיה קטנה לאמנות ועיצוב הנמצאת בשכונת weissensee שבצפון ברלין. בקמפוס סדנאות קרמיקה, פיסול, ציור, נגרות, ליטוגרפיה, הדפס משי, תפירה, חיתוך לייזר, הדפסה תלת מימדית ועוד. כדרכה של ברלין, הכל במימון האקדמיה." אומרת ולריה מוניס, סטודנטית שנה ד' במחלקה לעיצוב פנים.

מה עושה סטודנטית לעיצוב פנים בחילופים בבית ספר בו לא קיימת מחלקה שכזו?
בית הספר לא היה ברשימת המוסדות לחילופים של המכון, ואני דחפתי ויצרתי את הקשר על מנת שאגיע לשם. התקבלתי למחלקה לעיצוב תעשייתי וטקסטיל ואת הפרוייקטים  עשיתי בסדנת הקרמיקה. בגלל בעיית סנכרון של הקורסים את רובם לא התאפשר לי לקחת אך נרשמתי לקורסים שמעניינים אותי מאוד כמו: ליטוגרפיה, הדפסות משי, כריכת ספרים ועוד.

צורת הלימודים והעבודה שונה מאוד מהדרך בה אנו לומדים ב HIT, בבית הספר בו למדתי תוכנית הלימודים פתוחה ומאפשרת לכל סטודנט חופש תמרון בעבודה. אם במכון אנו לומדים עם מנחים וסטודיו, בברלין הסטודנט נדרש לפתח טכניקת למידה עצמית"

פרויקט בהתהוות בסדנת הקרמיקה

איך מסתדרים עם שינוי הרגלי הלמידה לאחר 3 שנים של לימודים אקדמים?
בהתחלה נתקלתי בקשיים אך לאחר שיחה עם ראש המחלקה המקומי הבנתי שזהו הדבר אליו הם מכוונים, פיתוח יכולות למידה עצמאיות. איתי בחילופים למדו עוד כ-40 סטודנטים זרים מאירופה, ארה"ב, קנדה יפן וישראל. הופתעתי לגלות כי כל סטודנט מקבל מפתח אלקטרוני ויכול להיכנס לקמפוס 24 שעות ביממה 7 ימים בשבוע.

השיא היה להגיע לבית הספר ביום שבת בבוקר ולגלות שיש שם עוד מלא סטודנטים שמציירים, עובדים שותים בירה למרות לא שזה בכלל יום חופש! מיד קיבלתי השראה להתחיל לעבוד"

איפה התגוררת וממה התפרנסת?
"התגוררתי בדירת שותפים בעיר שמצאתי בלוח דירות מקומי, חלקתי את הדירה עם בחור ברלינאי. הרגשתי מאוד בנוח כי רכשתי המון חברים מקומיים וגם יש לי לא מעט חברים מהארץ שעברו להתגורר בעיר. כשבאים חברים לבקר, לא נמאס לך להראות להם את אותם הדברים שוב ושוב, הכל מרגש בכל פעם מחדש! כסטודנטית בחילופים, ממשלת גרמניה מנפיקה ויזה מיוחדת המאפשרת לי לעבוד ואכן עבדתי במסעדה מקסיקנית בעיר."

זו הפעם הראשונה שיצא לך לעבור לעיר זרה?
"לא. התגוררתי בעבר בלונדון לתקופה, אך מבחינתי ברלין נעימה יותר ונוחה יותר. לונדון זה המון רעש ולחץ שלא קיים בברלין."

חוגגים בשתיית בירה עם חברים אחרי הלימודים

נשמע שהתאהבת בברלין?
חייתי כמקומית, כל העיר הזאת זאת השראה אחת גדולה עבורי. העיר מלאה באנשים יפים מכל הסוגים, המון אווירה, יופי בכל דבר יומיומי וכמובן המון אדריכלות, אופנה ועיצוב . גם טכנו, המון מוזיקת טכנו. בשבילי ברלין זה לפתוח חשבון בנק אצל פקיד מקועקע עם חליפה מחוייטת, לשאול את הסבתא בקפיטריה איפה היא קנתה את צבע הטורקיז לשיער או ללכת לשתות יין עם המרצה שלי, אחרי שיעור במוזיאון. זה למצוא בתי קפה קסומים, לצלם הכל, מכל פינה, מכל מקום ובזמן שהאספרסו שלי מתקרר.

ברלין זה להיפגש בפארק כבילוי ופארקים בברלין לא חסר. זה להעביר את הזמן בשתיית בירה על הדשא, לבהות באנשים או בשמיים. אם חם, גם להשתזף בבגד ים או בעירום. זה לא מפריע לאף אחד כי כל השאר גם עושים את זה. זה להגיע לפתיחת גלריה סופר עכשווית ולא להצליח להבין את המיצג/מיצב ה"קונספטואלי" ולצחוק על זה בלב או בקול רם. זה ללכת ברחוב ולהרגיש שמחה ענקית. ברלין הצליחה לשאוב אותי חזק לתוכה ואני מודה על כל רגע שהיה לי שם."

ולריה צופה בבשמש זורחת על ברלין עם החבר
ולריה צופה בשמש זורחת על ברלין עם החבר

איך התחושה להגיע ל"עיר אומנות גדולה" ממדינתנו הפרובציאלית?
אמנות בברלין זה בכל מקום, שזה כבר נורא מבלבל. אירוע רודף אירוע, נגמר שבוע העיצוב ואז מתחיל שבוע האופנה לאחר מכן, שבוע הגאווה ואז הביאנלה לאמנות מודרנית, אין לזה סוף.
אם יש יום גשום בחוץ אפשר פשוט ללכת לאחד לעשרות המוזיאונים שיש בעיר.

יש לך תוכניות למעבר לברלין לטובת לימודי המשך או עבודה?
כמובן, אני מתכננת לימודי תואר שני בעיר ולשם כך התחלתי לקחת קורס ללמידת השפה הגרמנית.

חילופי סטודנטים - נדב חזות
חילופי סטודנטים - שי צוקר