חדשות ואירועים

לצאת מהקוביה ההונגרית

 

מי שחשב שהשתתפות בפרויקט חילופי סטודנטים כרוך בהוצאות כספיות גדולות בעקבות המעבר והלימודים יופתע לגלות כי שי צוקר, סטודנטית במחלקה לתקשורת חזותית, הוציאה את רוב כספה דווקא על טיולים עם החברים החדשים וגילתה שפתאום כל יעדי אירופה מאוד קרובים - היה שווה כל רגע
 
כיתת הסטודנטים שבחילופים במסיבת בית כדבר שבשגרה
כיתת הסטודנטים שבחילופים במסיבת בית כדבר שבשגרה
 
בודפשט הוא לא היעד הראשון שבחרה שי צוקר, סטודנטית שנה ד' במחלקה לעיצוב תקשורת חזותית, לעבור אליו במסגרת פרויקט חילופי הסטודנטים של המכון אבל היא בהחלט לא מתחרטת על כך:
"את חילופי הסטודנטים שלי עשיתי בבודפשט שבהונגריה, בסמסטר הראשון של שנה ג'. למען האמת כשהתבקשנו לבחור לאן לטוס, תחילה בחרתי בהודו אך עקב בעיית סנכרון בין הסמסטרים נאלצתי לבחור מקום חדש. חיפשתי מקום שמבחינה תרבותית עוסק הרבה במלאכת יד ושיש בו תרבות ואומנות עתיקה. הונגריה היא בהחלט כזו." אומרת שי.

במסגרת פרויקט החילופים התקבלה שי ללימודים באוניברסיטה לאומנות ועיצוב על שם מהולי נאג' (או בקיצור MOME), הצייר הקונסטרוקטוביסט הנודע שמוצאו מהונגריה. MOME הוא אחד המוסדות האירופיים המשמעותיים והמשפיעים ביותר בתרבות החזותית.

"תכנית הלימודים והדרך בה הקורסים התנהלו היתה מאוד שונה מזו הקיימת במכון הטכנולוגי.
הקצב היה אחר, פרוייקטים שניתנים הם לסימסטר שלם כך שניתן להעמיק במחקר, בתוכן ולעסוק בכל פרויקט לאורך זמן.
 
טיול יום לעיר אגר, במהלך חגיגות חג המולד
טיול יום לעיר אגר, במהלך חגיגות חג המולד

חלק מהשיעורים התקיימו בכיתות מעורבות עם סטודנטים מקומיים וחלקם האחר התקיימו בנוכחות סטודנטים שבחילופים בלבד. אופן קיום השיעורים חשף אותי לשיטות הלימוד שנהוגות בבודפשט וגם לשמוע על שיטות לימוד שקיימות במקומות אחרים."
 
איך מסתדרים עם לימודים בשפה זרה שלעיתים היא גם אינה אנגלית?
"ההתמודדות עם השפה האנגלית והעובדה שההונגרים לא כל כך דוברי אנגלית הציבה בפני אתגרים. למדתי קורס בהונגרית, זו שפה קשה מאוד! לפחות עכשיו אני יודעת לאחל לסבתא שלי ברכות ולהציג את עצמי בהונגרית."

האם רכשת לעצמך חברים מקומיים או חברים ממדינות זרות אחרות?
בוודאי, היינו קבוצה של 50 סטודנטים לעיצוב מכל קצוות אירופה, כשבעצם אני הייתי הישראלית היחידה. בעיקר היה מעניין להכיר את האנשים שהיו "מיקס" מעניין, למשל היתה סטודנטית לעיצוב תעשייתי שנולדה בפיליפינים וחיה בגרמניה או סטודנטית נוספת שהיא חצי תאילנדית חצי דנית. החיבור הזה עם אנשים מכל העולם, פשוט נפלא ומרגש. אחרי תקופת ההסתגלות נוצרים קשרים ואין לי ספק שאלו הם קשרים לכל החיים.

מצאתי עצמי כשגרירה של ישראל. לקחתי איתי חברים זרים מספר פעמים לבית חב"ד, חשפתי אותם לחגים יהודיים ושוחחנו הרבה על החיים בארץ. למדתי גם על אורחות חיים במדינות שונות, על בעיות איתן מתמודדים צעירים ממקומות שונים בעולם וזה היה מרתק.
 
בית הכנסת המפואר בעיר פץ'
בית הכנסת המפואר בעיר פץ'. "כמעט ולא נשארו יהודים בעיר ובית הכנסת היה סגור.
אחרי חיפוש ממושך מצאנו את מרכז הקהילה היהודית שהסכימו לעשות לנו סיור בתוך המבנה

מאז שחזרתי לארץ ועד היום כבר ביקרו אותי בארץ כמה וכמה חברים שהיו איתי באותה תקופה בחילופים ובחודש הבא מגיעה חברה נוספת! זה נהדר בעיני ואני בטוחה שגם אני אבקר אותם בחופשה הבאה.
 
האם מעבר ללימודים במדינה זרה כרוך בהוצאה כספית גדולה?
"על הנייר הכל נראה ונשמע קל: אני משלמת שכר לימודים רגיל למכון הטכלונוגי ומגיעה ללימודים בחו"ל תחת קטגורית "סטודנטית בחילופים" ולא משלמת תשלום נוסף לשכר הלימוד. שכר הדירה ששילמתי בארץ, מוחלף בשכר הדירה ששילמתי בתקופת החילופים ומעבר לזה, ישנן הוצאות נוספות והגיוניות: פתאום אני נמצאת באירופה וכרטיס טיסה לכל מדינה שכנה זול במיוחד. מטיילים המון בתקופת החילופים ויוצאים להרבה מסיבות. לרוב מבזבזים כסף על "כיף" כך שאני ממליצה להתכונן לתקופה הזו מבעוד מועד."
 
מה הכי הפתיע אותך בפגישה עם סטודנטים ומוסד זר?
"הופתעתי לגלות גישות רבות בנוגע ל"חיים שאחרי" לימודי העיצוב. בארץ אני מרגישה שסטודנט שמחליט להקדיש 4 שנים מחיו עבור תואר בעיצוב, בהכרח יודע ומשוכנע מה הוא יעשה ובמה יעבוד לאחר שיסיים. בהונגריה עם הערבוב של אנשים מכל העולם, נחשפתי לגישות ובעיקר נחפשתי למושג "ההתמחות". מאד מקובל באירופה שהאוניברסיטאות מאפשרות לתלמידים לעשות התמחות שהמשמעות שלה היא עבודה מעשית בסטודיו לתקופה של סמסטר, מה שבארץ, לצערי הרב, אין. בנוסף, בשונה מהארץ שאורכו של התואר ראשון הוא 4 שנים ואז הרוב הסטודנטים פונים לעבודה, בהונגריה רוב הסטודנטים הלומדים תואר ראשון ממשיכים לאחר מכן תואר שני – כשאורך כל המסלול הוא 5 שנים."
 
נוף הדנובה מהצדה של בודה, בעיר בודפשט
נוף הדנובה מהצדה של בודה, בעיר בודפשט

כיצד את מסכמת את החוויה?
"אני חושבת שהעובדה שאדם מגיע למקום חדש וצריך לבנות לעצמו חיים, גם אם הם רק לתקופה מסוימת שהיא לא ארוכה, הם משהו מחשל ומבגר מאוד. טיילתי הרבה בעבר, גם לתקופות ארוכות, וזה פשוט לא אותו הדבר. ברגע שצריך להתבסס במקום, להתמודד עם בירוקרטיה מקומית ולהתנהל עם המקומיים בצורה שוטפת זה כבר מכניס לאוירה אחרת, שונה משל טיול. אין לי ספק שהחוויה ביגרה אותי, לחיוב. ההתמודדות היא בתחום הלימודים והן בתחום האישי חברתי."
 

 

 

 
חילופי סטודנטים - נדב חזות
חילופי סטודנטים - ולריה מוניס
חוויתו של נדב חזות
מחילופי הסטודנטים במילנו
חוויתה של ולריה מוניס
מחילופי הסטודנטים בברלין