חדשות ואירועים

"חיפשתי תואר שני העוסק בפיתוח חשיבה רב מערכתית"

החלומות של מיכל קסטיאל אוחיון נוגעים בעיצוב, באוצרות, בכתיבת טקסטים, ב Design Thinking וכמובן באקדמיה. הדרך אליהם עוברת דרך התואר השני בעיצוב משולב ב HIT. סיפורה של חולמת, מעזה ומגשימה.
 
מיכל קסטיאל אוחיון
מיכל קסטיאל אוחיון. צילום: אורלי ליסצקי
 
מיכל קסטיאל אוחיון: "לימודי האקדמיים התחילו כשהייתי בת 21, ב- Academie-Charpentier באקדמיה ללימודי אומנות ועיצוב באזור המונפרנס- איל דה פרנס, בפריז. זו היתה תקופה קצרה, כיאה לבחורה צעירה בת 21 חשבתי אז, שלחזור ללמוד בארץ עם החבר'ה יהיה מגניב יותר מאשר בפריז הקסומה. הרי מן הידועות שיש דברים שאנו מחליטים בצעירותנו, שהשתיקה יפה להם.... J
 
חזרתי לארץ, ללמוד לימודי תקשורת חזותית (שאז קראו להם בכלל עיצוב גרפי), במכללה ללימודי עיצוב "ויצו חיפה", אי שם בשנות התשעים המפעימות. במקביל למדתי שם במסלול להכשרת מורים ורכשתי גם תעודת הוראה.
 
היום אני עצמאית בעלת סטודיו לעיצוב שמתמחה במיתוג ובעיצוב חללים חינוכיים בבתי ספר. אני מרצה בויצו חיפה במחלקה לתקשורת חזותית, כך שבין יום ליומיים בשבוע אני זוכה לפגוש את הסטודנטים מעוררי ההשראה שלי, אבל לפני הכל אני אמא ל-3 ילדים מקסימים.
 
בסטודיו.
בסטודיו. "להיות מעצבת זה אומר להמציא את עצמך כל פעם מחדש, לחפש וללמוד".
 
מדוע בחרת ללמוד את התואר השני דווקא בעיצוב משולב?
לפני שנה, כשהחלטתי שאני רוצה ללמוד, עשיתי מחקר על תוכניות לימוד בתחום העיצוב. ידעתי שאני מעוניינת ללמוד בתואר השני שלי נקודת מבט שונה על התחום, לא רציתי אוריאנטציה אומנותית מידי ורציתי תואר שמהותו קונספט, תואר שמספק ראייה מערכתית של העיצוב העכשווי שמשתנה לנו כל-כך מהר. חיפשתי תואר שעוסק בפיתוח החשיבה הרב-מערכתית והחדשנית בשדות העיצוב והמחקר השונים, ונע בין עיצוב, מדע, וטכנולוגיה.
 
מי שהמליצה לי לבדוק את התכנית לתואר שני פה ב HIT היא נירה נחמולי -ראש המנהל האקדמי בויצו. בעקבות ההמלצה הזו באתי ליום הפתוח והתרשמתי מאוד מהתכנים של התוכנית, מפרופ' דנה אריאלי ומפרופ' דודי ראב"ד שהציגו את התכנית. אהבתי את התפישה הרב-תחומיות של התכנית והעובדה שהמרקם האנושי הן של הסגל והן של הסטודנטים הוא מגוון, ויאפשר לי אינטראקציה עם אנשים מתחומים שונים. התואר ייחודי ל-HIT לכן ברגע שהבנתי מה אני רוצה ללמוד, לא הייתה כבר שאלה איפה.

 

 
כשהגעת למכון, מה הכי הפתיע/ הרשים אותך?
כשהגעתי למכון סיקרנה אותי הרב-תחומיות של הלימודים כאן. המרצים שמלמדים אותנו בתואר השני מגיעים מהמון דיסיפלינות עבודה ומתחומים מקצועיים מגוונים: אדריכלות, אומנות, ביולוגיה, תכנות, עיצוב תעשייתי, פילוסופיה, עיצוב גרפי, אינטראקציה, אוצרות היסטוריה ו- Design Thinking. זה מאפשר לי כסטודנטית להיחשף למגוון תחומים ולהאיר אותם מזוויות שונות ומעניינות.
 
כמה מילים על חווית הלימודים שלך בתכנית לתואר שני בעיצוב משולב?
האוירה הלימודית בכיתה רצינית, אנשים משקיעים בעבודות עבורי זה מרגש להיות בהגשות ב"צד השני" הסטודנטיאלי. אני מרצה כבר 18 שנים ופתאום החזרה לספסל הלימודים, מאירה באור חדש את העבודה עם הסטודנטים שלי, ברור לי שגם הם יוצאים נשכרים מכך.
 
הלימודים בתואר הספציפי הזה מושתתים על תמהיל של אנשים מתחומים שונים, מעצבי מוצר, מעצבי פנים, צורפות, קולנוע, יחסים בינלאומיים, עיצוב אופנה, מגדר, ביולוגיה ושיתוף פעולה לימודי ומחקרי מסוג כזה מביא לראייה רחבה והתבוננות שונה ומעמיקה.
אני מרגישה שהצד המחקרי בתואר השני הוא החלק החשוב, מטבע הדברים בתואר הראשון מתרכזים ביסודות העיצוב ובלימודי ליבה של המקצוע העיצובי על כל רבדיו כך שהתואר השני מחוייב לחומר תאורטי מחקרי.
לא פשוט ללמוד כשאתה עצמך מרצה , זה מחייב אותך להשאיר את האגו האקדמי שלך במקום אחר כדי להיטיב ללמוד, בנוסף ללימודים אני מנהלת לוח זמנים צפוף ביותר המתחלק בין ההוראה, לסטודיו ולמשפחה.
 
לימודים.
לימודים. "ללמוד זו אחת המתנות הכי טובות שנתתי לעצמי בחיים"
 
מה זה פרויקט הנבחרות בו את לוקחת חלק?
ב HIT ניתנה לי הזכות להשתתף בתוכנית שנקראת "הנבחרות", זו תוכנית חדשה, שמטרתה להכשירסטודנטיות בעלות פוטנציאל הובלה, ליצוק תכנים חדשים וליצור אופק מנהיגותי וניהולי בתעשיה, למען שוויון והוגנות מגדרית. זה מרתק, וזו זכות גדולה לקחת חלק בפרויקט.
 
הנבחרות.
הנבחרות. "תענוג לפגוש את הבנות מעוררות ההשראה הללו בכל שבוע מחדש"
 
כשהייתי קטנה רציתי להיות.....
השאלה הזו הצליחה להצחיק אותי, לא חשבתי על זה המון זמן אבל כשהייתי קטנה רציתי להיות ...מורה. נבואה שמגשימה את עצמה.
 
מבחינה מקצועית, החלום שלי הוא...
מבחינה מקצועית, החלום הוא להתקדם באקדמיה, אני מרגישה שזה הייעוד העיקרי שלי. חוץ ממנו יש עוד המוני חלומות קטנים על עיצוב, אוצרות, כתיבת טקסטים, Design Thinking, תערוכות... יש עוד המון מה להספיק.